Rajput Jain & Assocliates

Chartered Accountants

Swachh Bharat Cess (SBC

Al YOou Need TO Anow About
Swachh-BEharat-Cess




Q.1 Whatis Swachh Bharat Cess (SBC)?

Ans. It 1s a Cess which shall be levied and collected in accordance with the
provisions of Chapter VI of the Finance Act, 2015,called Swachh Bharat Cess, as
service tax on all the taxable services at the rate of 0.5% of the value of taxable

Service.

Q.2 What s the date of implementation of SBC?

Ans. The Central Government has appointed 15" day of November, 2015 as the

date from which provisions of Swachh Bharat Cess will come into effect

(notification No0.21/2015-Service Tax, dated 6™ November, 2015 refers).

Q.3 Whether SBC would be leviable on exempted services and services in the
negative list?

Ans. Swachh Bharat Cess 1s not leviable on services which are fully exempt from

service tax or those covered under the negative list of services.

Q.4 Why has SBC been imposed?

Ans. SBC has been imposed for the purposes of financing and promoting Swachh

Bharat 1nitiatives or for any other purpose relating thereto.

Q.5 Where will the money collected under SBC go?

Ans. Proceeds of the SBC will be credited to the Consolidated Fund of India, and
the Central

Government may, after due appropriation made by Parliament, utilise such sums of
money of the SBC for the purposes of financing and promoting Swachh Bharat

initiatives or for any other purpose relating thereto.

Q.6 How will the SBC be calculated?

Ans. SBC would be calculated in the same way as Service tax 1s calculated.
Theretore, SBC

would be levied on the same taxable value as
service tax.



except services which are either fully exempt from service tax under any
notification 1ssued under section 93(1) of the Finance Act, 1994 or are otherwise

not leviable to service tax under section 66B of the Finance Act, 1994.

Q.12 How will the SBC be calculated for services under reverse charge
mechanism?

Ans. In case of reverse charge under section 68(2) of the Finance Act, 1994, the
liability has been shifted from service provider to the service recipient. As per
section 119 (5) of the Finance Act, 2015, the provisions of Chapter V of the Finance
Act, 1994, and the rules made thereunder are applicable to SBC also. Thus, the
reverse charge under section 68(2) of the Finance Act,

1994, 1s made applicable to SBC. In this context, to clarity, Government has 1ssued
notification No. 24/2015-Service Tax dated 12" November, 2015 to provide

that reverse charge under notification No.30/2012-Service Tax dated 20" June,
2012 shall be applicable for the purpose of levy of Swachh Bharat Cess mutatis

mutandis.

Q.13 How will SBC be calculated for services where abatement is
allowed?

Ans. Taxable services, on which service tax 1s leviable on a certain percentage

of value of taxable service, will attract SBC on the same percentage of value as

provided in the notification No. 26/2012-Service Tax, dated 20™ June, 2012. So,
this notification would apply for SBC also in the same manner as it applies for

service tax.

For example, 1n the case of GTA, [Service Tax + SBC|% would be (14% Service
Tax + 0.5% SBC) X 30% = 4.35% (4.20%+0.15%)

Q.14 Whether Cenvat Credit of the SBC is available?



Ans. SBC 1s not integrated in the Cenvat Credit Chain. Therefore, credit of
SBC cannot be availed. Further, SBC cannot be paid by utilizing credit of any other

duty or tax.

Q.15 What would be the point of taxation for Swachh Bharat Cess?

Ans. As regards Point of Taxation, since this levy has come for the first time, all
services (except those services which are in the Negative List or are wholly exempt
from service tax) are being subjected to SBC for the first time. SBC, theretore, 1s a
new levy, which was not 1n existence earlier. Hence, rule 5 of the Point of Taxation

Rules would be applicable 1n this case. Therefore, in cases where payment has been
received and 1nvoice 1s raised before the service becomes taxable, 1.e. prior to 15"
November, 2015, there 1s no lhability of Swachh Bharat Cess. In case where
payment has been received before the service became taxable and invoice 1s raised
within

14 days, 1.e. upto 29" November, 2015, even then the service tax liability does not
arise. Swachh Bharat Cess will be payable on services which are provided on or

after 15™ Nov, 2015, invoice in respect of which 1s 1ssued on or after that date and

payment 1s also received on or after that date. Swachh Bharat Cess will also be
payable where service 1s provided on or after 15 " Nov,
2015 but payment 1s received prior to that date and invoice in respect of such

service is not issued by 29" Nov, 2015.
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IMPACT OF INTRODUCTION OF
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The impact of introduction of on different situations 1s summarized below. (Assuming that applicable

rate 1s determined as per Rule 4 of Point of Taxation Rules, 2011)
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Ans. In respect of reverse charge mechanism, SBC liability 1s determined in accordance with
Rule 7 of Point of Taxation Rules, as per which, point of taxation 1s the date on which
consideration 1s paid to the service provider. Thus, SBC liability 1n such case will be 0.5% X

Value of taxable service.

Q.20 Does a person providing both exempted and taxable service and reversing credit @
7% of value of exempted service under Rule 6 of Cenvat Credit Rules, does he need to reverse
the SBC also?

Ans. As SBC i1s not integrated in the Cenvat Credit chain and reversal under Rule 6 1s payment

of amount equal to 7% of the value of exempted services, hence, reversal of SBC 1s not required

under Rule 6 of Cenvat Credit Rules, 2004.

Q.21 In case I have charged SBC and later the consideration is re-negotiated due to
deficiency in provision of service, whether excess SBC paid to that extent can be adjusted?

Ans. Rule 6(3) of Service Tax Rules provide for taking credit of tax paid in excess where such
excess payment 1s on account of

=% a service to be provided which is not so provided by either wholly or partially for any
reason,

% or where the amount of invoice is renegotiated due to deficient provision of service
or

=% any terms contained in a contract provided credit note is issued by service provider
or refund made.

SBC would also be levied as if it 1s service tax. Hence, above provision would equally applicable to
SBC also and you will be entitled to adjust the excess amount paid against future liability.

Q.22 Service provider has provided services before 15th November and also raised invoice.

Due to financial difficulties, he could not pay service tax before 15.11.2015 and would-be
paying after 15.11.2015. Is he liable to pay SB CESS also now?

Ans. No, SBC would not be applicable 1n such case.
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